Tarvittavat ainekset:


800 grammaa vehnän jyviä

1 paketti hiivaa

1 tl suolaa

hieman hunajaa

1/2 dl rypsiöljyä

rypsin siemeniä 1/2  dl


paistaminen 200 astetta n.13 min

Ohje:


Säädä mylly hienohkolle jauholle ( 1,5 - 2  asentoon minimax ja max myllyt ) Kaada myllyn jyväsuppiloon jyviä ja aloita jauhaminen.

Jauhojen syntyessä kaada taikinakulhoon käden lämpöistä vettä. Murustele veden joukkoon hiiva ja lisää suola sekä hunaja. ( hunajaa voi laittaa parin ruokalusikallisen verran. Hunajan olen toisinaan korvannut siirapilla)

Sekoita ainekset ja lisää puoli desiä rypsiöljyä.  Tässä vaiheessa sinulla on tuoreita jauhoja joita voit lisätä seokseen sekoitellen.

Jauhot syntyvät muutamassa minuutissa ja voit sekoittaa kaikki taikinaan. Rypsin siemenet voi laittaa mukaan jauhojen kanssa ja niiden merkitys on tuoda lisää ravinteita sämpylöihin ja kyllä ne mukavasti ritisevät sämpylää kyödessäkin.


Taikinaa pitää vaivata sen verran että siitä tulee sitkeää massaa. Tämän jälkeen kannataa sämpylät leipoa ja kohottaa liinan alla kunnes ovat mukavan muhkeita.


Sitten vain uuniin 200 asteeseen n. 13 - 15 minuutiksi.


Kokemuksesta olen huomannut että sämpylöistä tulee kuohkeampia pallukoita yhdellä kohotuksella. Joissakin ohjeissa on suositus, että taikina kohotetaan ennen leipomista. Kyllä niinkin voi tehdä ja etsiä itselle sopiva tyyli.


Uunissa sämpylän lämpötila sämpylän sisällä nousee n. 75 - 80 asteeseen ja saat nautittavaksesi todella tuoreen ja ravinteikkaan livonnaisen joita kehtaa tarjota kenelle vain.